Güncel Haberler

Ege Üniversitesi Âşık Veysel'i unutmadı – KÜLTÜR SANAT

Etkinliğe AB TDAE Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Alimcan İnayet, TDAE Türk Dili ve Lehçeleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin, AB DTMK Direktörü Prof. Avrupa Nükleer Bilimler Enstitüsü Direktörü Dr. Özge Gülbey, prof. Dr. Sabriye Yuşan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

EÜ Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü konferans salonunda gerçekleştirilen konserde, EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı emekli üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, EÜ Ses Eğitimi Anabilim Dalı DTMK Ana Öğretmeni Prof. Türk Halk Müziği Sanat Dalı Dr. Gani Pekşen, EÜ DTMK Türk Müziği Bölümü, Türk Sanat Sanatları Ana Bilim Dalı Öğretmeni. Görmek. Hakkı Balamir ve konuk sanatçı Assyl Şakirt; Türk halk müziğinin büyük sanatçısı ve büyük halk şairi Aşık Veysel'in hayatına dair verileri anlattı ve eserlerini seslendirdi.

“Türk Cumhuriyetlerinin gençleri de Âşık Veysel’i tanımalı”

Konserin açılışında konuşan AB DTMK Direktörü Prof. Dr. Özge Gülbey, “Türk halk müziğinin olduğu kadar Türk halk edebiyatının da en önemli isimlerinden biri Âşık Veysel'dir. Geçen yıl 2023 UNESCO'nun Anno Âşık Veysel'i kabul edildi. Bir yıldır dünyanın birçok farklı organizasyonunda Âşık Veysel'i konuşuyoruz. “Bu sosyal sorumluluk projemizde Türk Cumhuriyetlerinden 18-25 yaş arası gençlerin Âşık Veysel'i tanımasına, onun türkülerinden en az birini öğrenmesine ve sözlü dil içeriğinde ne ifade ettiğini anlamasına yardımcı olmayı amaçladık” dedi.

Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Alimcan İnayet: “Aşık Veysel, Türk âşıklık geleneğinin ortaya çıkardığı en büyük Türk değerlerinden biridir. Burada kültürel değerlerin gençlere anlatılması, hatırlatılması ve tanıtılması geleneksel kültürümüzün sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Bugünü bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor” dedi.

“Her kornea bağışı iki kişinin ölümünden sonrasına ışık tutuyor.”

Konuşmasında; Âşık Veysel'in, kendisinin göremediği tedavi seçeneğini başkalarının da görebilmesi için göz doktoru olmaya karar verdiğini belirten AB Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, şunları söyledi: “Âşık Veysel doğsaydı 100 yıl sonra günümüz teknolojisiyle görebilecekti. Âşık Veysel'in geçireceği ameliyat kornea naklidir. Eğer isterseniz organlarınızı bağışlarsanız ölümden sonra da bu bedenle ülkeye hizmet edebilirsiniz. Her organ bağışı, ölümünden sonra iki kişiye ışık olabilir. Hepimiz sahnede kornealarını bağışlamış sanatçılarız. Odadakilerin de bizim yaptığımızı yapmasını bekliyoruz. Türkiye'nin yüzde 1'i ölümden sonra kornea bağışlasaydı, Türkiye'de kimse bir an bile kornea beklemezdi. Bu umutla konserlerimize devam edeceğiz” dedi.

41. UNESCO Genel Konferansı'nda Türk Devletlerinin Âşık Veysel için birleştiğini belirten Prof. Eğilmez, şöyle konuştu: “Türk dünyası dayanışma içerisinde olup, ülkemizin yanı sıra Azerbaycan, Macaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Ukrayna ve Özbekistan'ın da destekleriyle 2023 yılı UNESCO'dan Âşık Veysel Yılı ilan edilmiştir. . “Türk dünyasının bu etkinliği düzenleyerek Âşık Veysel'e verdiği desteğe teşekkür ediyoruz” dedi.

Katılımcılar “Uzun İnce Bir Yoldadım” türküsünü birlikte seslendirdi.

Konsere konuk sanatçı olarak katılan Assyl Shakirt, şunları söyledi: “Bu etkinlik benim için çok değerli ve önemli çünkü bu etkinlik tüm Kazakistan'ın tanıtımını yapma fırsatı sağladığı için çok minnettarım. “Bu etkinlik tüm Türklerin birleşmesine yardımcı oluyor” dedi.

İzleyicilerin beğeniyle izlediği konser sonunda tüm katılımcılar Âşık Veysel'in unutulmaz türküsü “Uzun İnce Bir Yoldadım”ı hep birlikte seslendirdi.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu