Güncel Haberler

Avrupa Parlamentosu'ndaki kadınların yüzdesi 45 yıl sonra ilk kez düştü

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Yeşiller Grubu ve Avrupa Özgür İttifakı, %50,9'u kadın olan Avrupa Parlamentosu'nda cinsiyet dengeli tek siyasi grup haline geldi.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kadın üye oranı 45 yıl aradan sonra ilk kez azalırken, milletvekillerinin yaş ortalaması arttı.

Avrupa Parlamentosu'nun onuncu yasama meclisinin ilk genel kurulu 16-19 Temmuz tarihleri ​​arasında Fransa'nın Strazburg kentinde yapılacak.

Avrupa sosyopolitik araştırma platformu EU Matrix'in verilerine göre Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyelerinin %38,75'i kadın.

Sosyopolitik araştırma platformunun kurucusu ve CEO'su Doru Frantescu, euronews'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “1979 Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bu yana ilk kez kadınların oranında bir önceki döneme göre azalma oldu. Yüzde azalma, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yükseliş eğilimi var.” “Bu ilk kez olmuyor” diye belirtti.

Yalnızca Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı (EFA) grubu %50,9 kadın milletvekilleriyle en yüksek cinsiyet eşitliği oranını kaydetti.

Sol ve merkezci Avrupa'yı Yenile partisi yaklaşık yüzde 45 kadın milletvekili oranıyla ikinci sırada yer alırken, aşırı sağ Avrupalı ​​Muhafazakarlar ve Reformistler grubu yüzde 21,7 ile en düşük orana sahip oldu.

Frantescu, kadın yüzdesinin düşük olmasının Yeşiller/EFA, Yenilenen Avrupa ve Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı'nın (S&D) Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandalye kaybetmesiyle bağlantılı olabileceğini söyledi.

Üstelik sadece sol grup üye sayısını artırdı.

Koltuk sayısını artıran merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) ile aşırı sağ Avrupalı ​​muhafazakarlar ve reformistler, Avrupa şüpheci güçler olarak, “Avrupa Yurtseverleri” ve “Egemen Milletlerin Avrupası” adlı iki grup oluşturdu.

Frantescu, merkezci ve sol gruplarda giderek daha fazla kadının yer almasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu daha çok sosyolojik bir olgu, kadınların siyasete katılma olasılığıyla hiçbir ilgisi yok.” dedi.

Geleneksel olmayan partiler genç parlamenterlerin ilgisini çekiyor

EU Matrix'e göre Avrupa Parlamentosu üyelerinin yaklaşık beşte biri 40 yaşın altında, beşte biri ise 60 yaşın üzerinde. Bu veriler ışığında ortalama yaşın biraz artarak %49,5'ten %50'ye çıktığı ortaya çıktı.

Avusturyalı iklim aktivisti 23 yaşındaki Lena Schilling, Avrupa Parlamentosu'nun en genç üyesi olurken, Yeşiller/EFA grubundan 76 yaşındaki Leoluca Orlando ise en yaşlı üye oldu.

EU Matrix CEO'su Frantescu, “Gençler, Yeşiller (%41,5) ve bazı yeni sol partiler gibi daha yeni kurulan partileri tercih etme eğilimindeler” dedi.

40 yaş altı milletvekilleri kategorisinde en düşük pay yüzde 11,17 ile EPP'ye ait olurken, en yüksek pay yüzde 41,51 ile Yeşiller/EFA'ya ait.

Gençlerin siyasete girmesiyle ilgili konuşan Frantescu, şunları söyledi: “Genel olarak siyasete karışmak isteyen gençler zirveye ulaşmanın en hızlı yolunu bulmak zorundalar. En hızlı yol geleneksel partiler değil. Çünkü eski önemli isimler çok fazla Bu partilerde hala lider rol oynayanlar var.” .

REKLAM

Gençlerin katılımıyla siyasi hayatın daha dinamik hale geldiğini belirten Frantescu, şöyle konuştu: “Avrupa'da radikal sağ da dahil olmak üzere yeni partilerin çoğaldığını görüyoruz. Çünkü gençler siyasi sürece dahil olmak istiyor. Bunu artık anlıyorlar. yeni siyasi hareketler yaratmak daha kolaydır ve bu demokrasi açısından iyidir” diye ekledi.

İktidarda olmayan partilerin çoğu Avrupa Parlamentosu üyesidir

Yeni parlamentoyla ilgili bir diğer ilginç gerçek ise milletvekillerinin neredeyse üçte ikisinin (%61,5) ülkelerindeki iktidar partisinden olmaması.

Bu durumun kurumlar arası ilişkileri etkileyebileceğini belirten Frantescu, şunları söyledi: “Bu milletvekilleri, hükümetlerinin desteklediği şeyi Avrupa Konseyi düzeyinde desteklemekle ilgilenmiyor.”

İlginçtir ki bu durumdan en çok etkilenen iki üye ülke, Avrupa Birliği'nin (AB) “enerji motoru” olarak görülen Fransa ve Almanya'dır.

REKLAM

Frantescu, “Avrupa Parlamentosu'ndaki Fransız milletvekillerinin yüzde 85'i Başkan Macron'un partisinden değil. Bu, bu milletvekillerinin çoğunluğunun Macron'un Avrupa Konseyi'nde yaptığı her şeyi eleştireceği anlamına geliyor” dedi ve şöyle devam etti: “Almanya'da bile iktidar partileri. Avrupa seçimlerinde milletvekillerinin çoğunluğunun merkez sağdaki Alman Hristiyan Demokrat Birliği ve aşırı sağdaki Almanya İçin Alternatif'ten (AfD) gelmesiyle oldukça hayal kırıklığı yaratan sonuçlar elde edildi. İktidardaki partiler Avrupa seçimlerinde birçok sandalye kazandı.

Frantescu'ya göre Avrupa Parlamentosu üyelerinin yarısından fazlası yeni olduğundan Avrupa Parlamentosu'nun işleyişine alışmaları yaklaşık altı ay sürecek.

Frantescu, bu nedenle Meclis'e yeniden seçilen milletvekillerinin “nasıl daha etkili olunacağını bildikleri için” daha kolay raportör veya komite başkanı olabileceklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu