Güncel Haberler

Askeri bütçeler arttıkça Avrupalı ​​savunma şirketlerinin gelirleri de artıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Thales ve Rheinmetall gibi Avrupalı ​​savunma şirketleri, askeri bütçeler arttıkça siparişlerin de arttığını bildirdi.

REKLAM

Avrupa'nın en büyük savunma ve havacılık şirketleri, hükümetlerin yeni silah siparişleri arttıkça rekor siparişler ve gelir akışları görüyor.

Bu şirketler arasında Almanya'dan Rheinmetall, Britanya'dan BAE Systems, Fransa'dan Thales ve İsveç'ten Saab yer alıyor.

Siparişlerdeki artış büyük ölçüde Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş ve İsrail-Hamas çatışması nedeniyle artan jeopolitik türbülansla açıklanabilir.

Sonuç olarak hükümetlerin askeri bütçeleri artıyor, bu da savunma sanayisi için daha fazla sipariş anlamına geliyor.

Avrupa Birliği'nin bir birimi olan Avrupa Savunma Ajansı, 2024 yılı için 48 milyon Euro'nun (1,8 milyar TL) üzerinde bir toplam bütçe ayırdı.

Bu ekstra nakitle şirketler, hisse geri alımları yoluyla temettü olarak daha fazla fon ödüyor. Uzmanlar ufukta daha fazla birleşme ve satın alma bekliyor.

Thales sipariş seviyelerinde %26 artış bildirdi

Fransız savunma ve elektrik sistemleri şirketi Thales, yılın ilk yarısında alınan sipariş miktarında %26 artışla 10,8 milyar Euro (409 milyar TL) değerinde siparişe ulaştığını bildirdi.

Bu artış şirketin sipariş rekorunu 47 milyar euro (1,7 trilyon TL) gibi yeni bir rekor seviyeye taşıdı.

2024 yılının ilk 6 ayında “faiz ve vergi öncesi kâr” (EBIT) yüzde 10,4 artışla 1 milyon avroyu aşarken, ciro da yüzde 8,9 artışla 9,5 milyar avroya ulaştı.

Rheinmetall, NATO müşterisinden büyük sipariş aldığını duyurdu

Bu yılın mayıs ayında Alman silah üreticisi Rheinmetall de bir NATO ülkesinden onbinlerce top mermisi için büyük bir sipariş aldığını duyurdu.

2024 ile 2028 yılları arasında teslim edilecek olan sipariş, aynı zamanda çok çeşitli silahlarda kullanılan yüzbinlerce itici gaz modülünü de içeriyor.

Yılın ikinci çeyreğinde (Nisan-Haziran 2024) şirketin kayıtlı siparişleri yaklaşık 300 milyon Euro'ya (11,3 milyar TL) ulaştı.

Şirket, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken birçok askerin mühimmat stoklarını değiştirmesi nedeniyle daha yüksek siparişler gördü.

BAE Systems, siparişler arttıkça satış beklentilerini artırıyor

İngiliz havacılık ve savunma şirketi BAE Systems, artan siparişlerden kar elde eden ve son dönemde yarıyıl kârını açıklayarak satış beklentilerini yükselten bir diğer şirket.

Siparişler yılın ilk yarısında 1,6 milyar £ (81,7 milyar TL) artarak 30 Haziran itibarıyla toplam 59,6 milyar £ (2,6 trilyon TL) seviyesine ulaştı.

REKLAM

BAE Systems, daha önce %10 ila %12 olarak açıklanan satış büyümesinin 2024 yılının tamamı için %12 ila %14 arasında olacağını tahmin ediyor.

BAE Systems ayrıca faiz ve vergi öncesi kazanç (EBIT) beklentilerini de %11'den %13'e %12'den %14'e yükseltti.

Şirketin satışları yılın ilk yarısında %13 oranında artarak yaklaşık 13,4 milyon £ (600 milyon TL) seviyesine ulaştı.

BAE Systems'in genel müdürü Charles Woodburn, şirketin altı aylık kazanç raporunda, “Aldığımız siparişler, ürün ve hizmetlerimize olan talebin yüksek olduğunu ve önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir büyüme için iyi bir konumda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

REKLAM

Raporda, “Rekor birikimimizi karşılayabilmek ve kamu müşterilerimizin belirsiz bir dünyada bir adım önde kalmasına yardımcı olabilmek için yeni teknolojilere, tesislere ve çalışanlarımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz” denildi.

Saab'a 35 milyon euro değerinde savaş gemisi siparişi verildi

İsveç savunma şirketi Saab geçtiğimiz günlerde İsveç Savunma Malzemesi İdaresi'nden 10 botluk deniz savaş gemisi siparişi aldığını duyurdu.

400 milyon SEK (1,3 milyar TL) değerindeki siparişin sözleşmelerinin bu yıl başlaması bekleniyor. Teslimatlar önümüzdeki birkaç yıl boyunca sürekli olarak yapılacaktır.

Bu satın alma, özellikle Avrupa'daki belirsiz jeopolitik bağlam göz önüne alındığında, İsveç'in deniz savunmasını güçlendirme çabalarını gösteriyor.

REKLAM

Saab başkanı ve CEO'su Micael Johansson portföy şirketinin ikinci çeyrek kazanç basın bülteninde “Bu çeyrekte Saab 40 milyar SEK (133 milyar £) tutarında güçlü sipariş hacmi kaydetti; bu, şirket tarihindeki ikinci en yüksek sipariş hacmidir” dedi. .” “Durumdaki ve pazardaki varlığımızı güçlendiriyoruz” dedi.

Johansson, “Ayrıca ek kapasiteye yönelik yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz ve becerilerimizi güvence altına almaya ve iş gücümüzü büyütmeye tamamen odaklanmaya devam ediyoruz” dedi.

Şirket ayrıca tüm birimlerinde devam eden büyüme sayesinde yılın ikinci çeyreğinde satışlarını %22 artırdı. Faiz ve vergi öncesi kazanç da %25 arttı.

Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics ve RTX gibi ABD merkezli diğer büyük savunma şirketlerinin de hükümet siparişlerindeki bu artıştan faydalanması bekleniyor.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu