Güncel Haberler

AP seçimleri: iklim aktivistleri Avrupa siyasetinin son 5 yılını değerlendiriyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerine, iklim eylemini sıkı bir şekilde siyasi gündeme getiren Yeşil Dalga damgasını vurdu, ancak yeni seçimler yaklaşırken iklim aktivistleri son 5 yıl hakkında ne düşünüyor?

REKLAM

Avrupa'nın geleceğini belirleyecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde bir çevre aktivisti sokakta yaşlı bir kadına bir broşür uzatıyor ve şöyle diyor: “Seçimler yaklaşıyor.”

Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla kurulan uluslararası sivil itaatsizlik hareketinin 'Yok Olma İsyanı' şubesi, protestolarını Jean Square Rey'de yoğunlaştırdı. Avrupa Parlamentosu'na birkaç metre uzaklıkta.

Yaklaşık iki ay içinde 400 milyondan fazla Avrupalı ​​sandık başına gidecek ve kendilerini Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek parlamenterleri seçecek.

Çevre hareketinin bir platformu olan İklim Adaleti için Birleşmiş Milletler, Brüksel'de protesto düzenleyen bir diğer hareket.

Platform sözcüsü Dr. Angela Huston Gold, “Talebimiz, fosil yakıt sübvansiyonlarının derhal durdurulmasıdır, çünkü bu, Avrupa'nın iklim krizini körüklemedeki tarihsel ve mevcut rolünü tanımak için yapabileceği en az şey.” dedi. Diyor.

2019'da Avrupa yeşil dalgasında neler yaşandı?

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Avrupa Yeşil Dalga hareketi zirvedeydi.

Greta Thunberg liderliğindeki lise grevleri, iklim eylemini siyasi gündeme taşıdı.

Yeşiller şimdiye kadarki en iyi performansını Avrupa seçimlerinde elde ederek birçok Avrupa şehrinde anketlerde birinci oldu ve parlamentoda 71 sandalye kazandı.

Greta Thunberg'in başlattığı okul grevleriyle tanınan küresel gençlik hareketi Fridays for Future'ın aktivistlerinden Laila Kriechbaum, Euronews Green'e şunları söyledi: “Çok kişiydik, sesimiz güçlüydü ve birlikteydik.” Diyor.

Avusturyalı Kriechbaum, 2019 yılında lise grevlerine katıldığında 16 yaşındaydı. Şu anda Fridays for Future'ın ulusal organizatörü rolünü üstlendi.

“Yeşil dalganın Avrupa'ya nasıl yayıldığını ve bu kadar büyük bir etki yarattığını görmek, gençlerin neler yapabileceğini görmek son derece duygusaldı.” Kriechbaum, “Bu, aylarca birbiri ardına iklim grevi ve yıllarca devam eden bir ivme ve güç yarattı” dedi. İfadeyi kullanın.

Avrupa Birliği Yeşil Anlaşması nedir?

AB, bu enerjiden yararlanarak, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması ve sürdürülebilir büyümenin teşvik edilmesi gibi önlemler yoluyla bloğun iklimini 2050 yılına kadar nötr hale getirmeyi amaçlayan iddialı bir yasama stratejisi olan Europa'yı uyguluyor. Yeşil anlaşma uygulamaya koyun.

Avrupa'nın çevre sorunlarıyla mücadele eden en büyük çevre örgütlerinden biri olan Friends of the Earth Europe'tan Julie Zalcman, “Başlangıçta görevin ilk kısmı konusunda hâlâ umutluyduk ve bazı başarılar elde ettik” dedi. Diyor.

Salzmann, yenilenebilir enerji Bu, AB'nin Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını 2030 yılına kadar bloğun enerji karışımının %45'ine düşürmeyi amaçlayan REPower AB stratejisine atıfta bulunuyor.

AB ormansızlaşmayı azaltmak istiyor

Greenpeace Avrupa ayrıca bazı iyi politikaların yürürlükte olduğuna inanıyor. Örneğin ormansızlaşma kanunu gösteriyor.

Grubun reklamcısı John Hyland, “Bu uzun zamandır istediğimiz bir şeydi” dedi. Diyor.

Aralık 2024'ten itibaren, AB ile ticaret yapan ithalatçı ve ihracatçıların, kakao, kahve, kauçuk, palm yağı, soya, sığır eti ve odun gibi ormansızlaşmayla yüksek oranda ilişkilendirilen ürünlerin yakın zamanda ormansızlaşan bölgelerden gelmediğini ve ormanlara neden olmadığını kanıtlaması gerekecek. . bozulma.

Ancak son dönemde bu yasaya karşı artan muhalefet, AB'de değişen siyasi rüzgarların bir simgesi gibi görünüyor. Pek çok AB ülkesi, yasalaştığında ekolojik bir başarı olarak selamlanan ormansızlaştırma yasasının uygulanmasının ertelenmesi çağrısında bulunuyor.

REKLAM

Avrupa neden yeşil bir tepkiyle karşı karşıya?

'Eski kıtada' ruh hali 2019'dan bu yana önemli ölçüde değişti. Anketlerde Yeşiller çöküyor, aşırı sağ ise büyüyor.

Çiftçilerin protestoları ve yaklaşan seçimlerden endişe duyan politikacılar, çıkması beklenen iklim mevzuatını bir anda tehlikeye attı.

İklim aktivistleri arasında ilerleme kaydedildiği ve zorlu mücadelelerle elde edilen bazı başarıların elde edildiğine dair bir görüş var ama bu yeterli değil.

AB İklim Eylemi Raporu 2023 de bu görüşü desteklemektedir: “AB ve Üye Devletleri, sera gazlarının net olarak 2030 yılına kadar -%55 azaltılması ve iklim nötrlüğü hedefine ulaşmak için doğru yolda ilerlemek için uygulama çabalarını önemli ölçüde artırmalı ve emisyon azaltımlarını hızlandırmalıdır. 2050.”

Bu arada küresel sıcaklık rekorları da kırılmaya devam ediyor.

REKLAM

Salı üst üste katlanmak Küresel sıcaklık rekoru kırıldı 10. olmuş, Kuraklık Katalonya, Sicilya ve Avrupa'nın diğer bölgelerini etkiledi. Orman yangını sezonuna girerken, kıta genelinde giderek sıcaklaşan yaz aylarında yangınların daha da yoğunlaşacağı kesin.

İklim aktivistleri Avrupa seçimleri öncesinde harekete geçiyor

Peki Haziran seçimleri ışığında aktivistler Avrupa'nın ve dünyanın geleceği açısından bu kadar önemli bir anda ne yapıyor?

Yokoluş İsyanı, politikacılara baskı yapmak için kaos yaratmaya odaklanan bir protesto hareketidir. .

Bu ayın başlarında Brüksel'de düzenlenen protesto, 12 Avrupa ülkesindeki grupları kapsayan yeni bir kampanyanın başlatılmasının bir parçasıydı. AB Fosil Sübvansiyonlarını Durdurun hareketi, Avrupa seçimleri öncesinde protestoları ve ablukaları yoğunlaştıracağını söylüyor.

“Yolları kapatmanın aptalca olduğunu görüyoruz, değil mi? Bu çok açık” diyor Dr. “Fakat daha da açık olan şey, hükümetin geleceğimizi yok eden bu suç endüstrilerini desteklemeye devam etmesidir” diyor Huston Gold.

REKLAM

Fridays for Future da kitlesel protestolar planlıyor ve 19 Nisan'da küresel iklim grevi çağrısında bulunuyor ve daha fazlası da yolda.

Kriechbaum umut mesajını insanları harekete geçirmek ve motive etmek için kullanmak istiyor.

Aktivist, “Neyi kaybedeceğimize, neyin tehlikede olduğuna ve neler olabileceğine bakın” dedi ve şunu ekledi: “Özellikle yeterince temsil edilmeyen gençler olarak oyumuzu kullanırsak, bunun olmasını önleyebiliriz.” İfadeleri kullanın.

Greenpeace Avrupa ve Dünyanın Dostları Avrupa gibi aktivist gruplar için mücadele Brüksel'de baskı uygulayarak ve değişimin itici güçlerini etkileyerek devam ediyor.

Greenpeace Avrupa'nın iklim ve enerji kampanyacısı Silvia Pastorelli, “İklim eylemi konusunda endişelenmek ve eylemi görecek bir yola sahip olmamak son derece moral bozucu olabilir” diyor.

REKLAM

“Dolayısıyla dahil olmak ve kararları veren kişilere doğrudan baskı uygulamak her zaman daha iyidir.” Seçim öncesi faaliyetlerini şu sözlerle özetliyor:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu