Güncel Haberler

İngiltere'de 'Khaleesi' isimli kızın pasaport başvurusu reddedildi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Altı yaşındaki kızın annesi, yetkililerin Warner Bros. ile iletişime geçtiğini söyledi. Adın ticari markası şirkete ait olduğu için yapım şirketi izin verene kadar talebi işleme koyamayacaklarını söyledi.

REKLAM

İngiltere'de 6 yaşındaki bir kız çocuğunun pasaport başvurusu, kendisine verilen isim nedeniyle reddedildi.

Reddedilme nedeni olarak altı yaşındaki çocuğa Game of Thrones'tan ilham alan Khaleesi isminin verilmiş olması gösterildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Swindon'da yaşayan 39 yaşındaki Lucy, İngiliz medyası BBC'ye, pasaport ofisinin kızı Khaleesi'nin başvurusunu reddetmesinin ardından yaşanan kafa karışıklığını anlattı.

Khaleesi adı, Game of Thrones dizisi için geliştirilen kurgusal bir dil olan Dothraki dilinde “kraliçe” anlamına geliyor.

Pasaport Yetkilisi, Warner Bros. Kızın annesi Lucy'ye, yapım şirketi izin verene kadar talebi işleme alamayacaklarını bildirdi. Lucy, kendisine Khaleesi isminin ticari marka olarak şirkete ait olduğunun söylendiğini ve bu nedenle herhangi bir işlem yapılamayacağının söylendiğini söyledi.

İngiltere hükümetinin resmi internet sitesine göre, kamuoyunu rahatsız edebilecek, ticari marka veya telif haklarını ihlal edebilecek veya sistemin “teknik nedenlerden dolayı kabul edemeyeceği” sayı ve semboller içerebilecek isimler, pasaportlarda kullanılamayacak isimler arasında yer alıyor.

Paris'teki Disneyland'a bir gezi planladıklarını söyleyen Anne Lucy, “Birlikte geçireceğimiz ilk tatili sabırsızlıkla bekliyorduk” dedi.

Lucy, tatilini planlarken pasaport bürosundan aldığı mektup karşısında hayrete düştüğünü söyledi.[Kızımın] Adının Warner Bros. tarafından ticari marka olarak kullanıldığı söylendi. “İlk defa böyle bir şey duydum ve çok şaşırdım” dedi.

“Doğum belgesini aldığımda kızımın adı sorun değildiyse şimdi neden sorun olsun ki?” Lucy'nin şaşırmakta haklı olduğu ortaya çıktı.

Çünkü Khaleesi isminin Game of Thrones'un ticari markası olmasına rağmen onu kişisel isim olarak kullanmakta özgür olduğu ortaya çıktı.

Yetkililer hatadan dolayı özür diledi ve bir yanlış anlaşılma olduğunu ve personel tarafından başlangıçta verilen rehberliğin yalnızca isimlerini değiştiren kişiler için geçerli olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, “Talebin işleme alındığını onaylıyoruz ve gecikmeden dolayı aileden özür dileriz” dedi.

Ancak Anne Lucia, yaşadıklarını sosyal medyada paylaştığı için durumun çözüldüğünü iddia ediyor.

Lucy, “Bunu sosyal medyada paylaşmasaydım hiçbir şey yapılmazdı. Ne yapacağımı bilemez halde kalırdım” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sosyal Güvenlik Enstitüsü verilerine göre 2023 yılında 709 kız çocuğuna “Khaleesi” isminin verildiği kaydedildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu