Güncel Haberler

İran, yönetmen Muhammed Rasulof'un ekibinin Cannes Film Festivali'ne katılmasını yasakladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İranlı yönetmen Muhammed Rasulof'un yeni filmi 'Kutsal İncir Tohumu' Cannes'da yarışmak üzere seçildi. Ancak film ekibi İranlı yetkililer tarafından sorguya çekildi ve ülkeden çıkışları yasaklandı.

REKLAM

İranlı yetkililer, yeni filmi Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışmak üzere seçilen Muhammed Rasulof'un film ekibinin ülkeden çıkışını yasakladı.

Resulof'un “Kutsal İncir Tohumu” filminin yapımcıları, filmin Cannes'da yarışacağının açıklanmasının ardından İranlı yetkililer tarafından sorguya çekildi.

Sorgulamanın ardından ekibin yurtdışına çıkışı ve dolayısıyla Cannes Film Festivali'ne katılımı yasaklandı.

Avukat Babak Paknia, saatlerce süren sorgulama sırasında film ekibine Resulof'u Cannes Film Festivali'nden çekilmeye ikna etmesi için baskı yapıldığını söyledi.

Paknia, Rasulof'un festivale katılmak için İran'dan ayrılmasına izin verilip verilmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

“Kutsal İncir Tohumu” filminin konusu ve oyuncu kadrosu gizli kalıyor.

Resulof, idam cezası karşıtı filmi “Kötülük Yok”la 2020 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmıştı.

İranlı film yapımcısı, hükümetin ülke çapındaki protestolara yönelik baskısını kınayan paylaşımları nedeniyle Temmuz 2022'de tutuklandı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2023 yılında geçici olarak serbest bırakılan Resulof, daha sonra affedilerek bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapis cezasına ek olarak, “rejim karşıtı propaganda” suçlamasıyla iki yıl süreyle İran'dan ayrılması yasaklandı.

Yönetmen geçen yıl Cannes Film Festivali'nin “Belirli Bir Bakış” bölümünün jürisinde yer almak üzere davet edilmiş ancak seyahat kısıtlamaları nedeniyle bunu gerçekleştirememişti.

Festival organizatörleri daha önce İran'ın film yapımcılarına yönelik baskısını eleştirmiş ve İranlı yönetmen Saeed Roustayi'nin hapse atılmasını “ifade özgürlüğünün ciddi bir ihlali” olarak tanımlamıştı.

Ünlü yönetmen Roustayi, 2022 yılında Cannes'da gösterilen “Leila'nın Kardeşleri” adlı filmi nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu