Güncel Haberler

Napolyon'un “intihar” silahları 1,69 milyon euroya satıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Napolyon, 1814'te Paris'in işgalinden sonra intihara teşebbüs etti, ancak baş yardımcısı Armand de Caulaincourt daha önce silahındaki barutu boşaltmıştı.

REKLAM

Eski Fransa imparatoru Napolyon Bonapart'ın bir zamanlar kendini öldürmeye çalıştığı iki tabanca açık artırmada 1,69 milyon euroya satıldı.

Paris'in Fontainebleau semtinde bulunan Fransız müzayede evi Osenat'ta satılan silahların 1,2 ila 1,5 milyon euro arasında bir fiyata satılması bekleniyordu.

Geçtiğimiz günlerde Fransa Kültür Bakanlığı silahlara “ulusal hazine” statüsü verdi ve ihracatını yasakladı. Fransız hükümetinin silahları 30 ay içinde satışa çıkarma hakkı vardı.

Napolyon, Paris'in işgalinden sonra depresyona girdi ve 12 Nisan 1814 gecesi bu silahları kullanarak kendini öldürmeye çalıştı.

İntihar girişimi başarısızlıkla sonuçlandı çünkü Napolyon'un baş yardımcısı Armand de Caulaincourt daha önce silahların içindeki barutu boşaltmıştı. Napolyon daha sonra kendini zehirlemeye çalıştı ama hayatta kaldı ve tahttan çekildi.

Bütün bunların ardından İtalya kıyılarındaki Elba adasına sürgüne gönderildi.

Napolyon, intihara teşebbüs ettiği tabancaları Caulaincourt'a verdi. Baş yardımcısı bunları yeğenlerine teslim etti.

Tabancaların tarihçesini anlatan müzayedeci Jean-Pierre Osenat, şunları söyledi: “İmparator, iki tabancayı bir kılıçla birlikte o karanlık günlerdeki sadakatinin bir hatırlatıcısı olarak Caulaincourt'a verdi. O andan itibaren tabancalar Caulaincourt'un ailesindeydi. Sonunda Caulaincourt ailesi silahlardan kurtulmaya karar verdi.”

Aksesuarların yanı sıra, Napolyon'un imparatorluk ihtişamıyla resmedildiği tabancalar, barut kovanları ve barut çubukları da satıldı.

İmparatora ait hediyelik eşyalar koleksiyonerler arasında oldukça popülerdir. Mesela ünlü siyah şapkalarından biri olan “Bicorne” Kasım ayında 1,9 milyon euroya satıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu