Folat Nedir, Ne İşe Yarar? Folat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

DNA üretiminden vücuttaki sinir sisteminin korunmasına kadar çok sayıda fonksiyona sahip olan folik asit (B9 vitamini), yeterince alınmazsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu vitamin özellikle hamile kadınlar, emziren anneler, yaşlı ve kronik hastalıklar için önemlidir.
Folat nedir?
Folik asit, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretiminden homosistein adı verilen zararlı amino asitlerin parçalanmasına kadar birçok görev üstlenir. Vücut alarmlarının olmaması durumunda, sürekli yorgunluk, nefes eksikliği, baş dönmesi, depresyon, hatta ciddi konjenital anomaliler vermeye başlar …
Araştırma, yeterli folik asidin nöral tüpün kusuru gibi konjenital kusurları %70 azaltabileceğini göstermektedir.
Folik asit eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Eksiklik durumunda gözlenen ana semptomlar aşağıdaki gibidir:
- Sürekli yorgunluk ve zayıflık
- Düzensiz kalp atışı
- Konsantrasyon bozukluğu
- Saç dökülmesi
- Depresif ruh hali
- Ağızdan yaralar ve anoreksi
- Ek olarak, hamilelik sırasında yetersiz folik asit, bebeğin beynine ve omurganın gelişimine kalıcı hasara neden olabilir.
Eksikliği tedavi etmek mümkün mü?
EVET. Erken tanı durumunda, eksiklik folik asit ve beslenme hükümlerinin entegrasyonu ile kolayca ortadan kaldırılabilir. Bununla birlikte, tedavi edilmediği durumlarda kalıcı anemi ve nörolojik hasar kaçınılmaz olabilir.
Folik asit eksikliği neye neden oluyor?
- Yetersiz beslenme
- Sindirim Sistemi Hastalıkları (Çölyak, Crohn)
- Aşırı alkol tüketimi
- Gebelik
- Bazı ilaçlar ve genetik faktörler
Folik asit Hangi besin maddeleri var, günlük ne kadar alınmalı?
Folik asit esas olarak yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kepekli tahıllar ve folik asit ile zenginleştirilmiş gevrek kahvaltı gibi yiyeceklerde bulunur.
- Ispanak
- Nohut
- Mercimek
- Brokoli
- Turuncu
- Avokado
- Yumurta
Uzmanlar, yetişkinlerin günde en az 400 mikrogram folat almasını önermektedir. Hamile kadınlarda bu ihtiyaç 600 mcg'ye kadar ulaşabilir.