Güncel Haberler

İklim aktivistleri Münih Havalimanı'nda kendilerini piste yapıştırdı, uçuşlar durduruldu

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Yılın en yoğun hafta sonlarından birine denk gelen gösteri, havalimanının geçici olarak kapatılmasına ve çok sayıda uçuşun iptali ve gecikmesine neden oldu.

REKLAM

Almanya'nın en yoğun havalimanlarından biri olan Münih Havalimanı'nda, Son Nesil grubuna bağlı aktivistlerin iklim politikalarını protesto etmek için asfalta girip kendilerini asfalta yapıştırmasıyla büyük bir aksama meydana geldi.

Yılın en yoğun hafta sonlarından birine denk gelen gösteri, havalimanının geçici olarak kapatılmasına ve çok sayıda uçuşun iptali ve gecikmesine neden oldu.

Hükümetin havayolu endüstrisine verdiği sübvansiyonları eleştiren aktivistler, hava yolculuğunun çevresel etkisini vurgulamak için havalimanını hedef aldı. Göstericilerin taşıdığı pankartlardan birinde şöyle yazıyordu: “Sorun hükümette, tatillerimizde değil.”

Uçuşlar iptal edildi veya başka havalimanlarına yönlendirildi.

Grup, sosyal medya hesabındaki bir dizi gönderide, altı üyesinin havaalanı asfaltının farklı yerlerinde iki grup halinde oturan ve protesto pankartları taşıyan fotoğraflarını paylaştı.

Havaalanı 2 saat kapatıldı, 8 kişi tutuklandı

Olay yerine hemen polis sevk edilirken, 8 aktivist gözaltına alındı. Günün ilerleyen saatlerinde pist yeniden açıldı ancak gecikmeler devam etti.

Almanya'da seyahatin en yoğun olduğu dönem olan Whitsun tatilinin başlangıcında meydana gelen protesto, yaklaşık 60 uçuşu etkiledi, 11 uçuşun da aksamasına neden oldu. Hafta sonu en az 350 bin yolcu taşıması beklenen havalimanı yaklaşık iki saat boyunca tamamen kapatıldı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser aktivistlerin eylemlerini kınadı, havalimanlarında güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu ve protestoyu suç olarak nitelendirdi. Bqkqn Faeser, “Bu tür suç eylemleri hava trafiğini tehlikeye atıyor ve iklimin korunmasını zayıflatıyor çünkü bunlar yalnızca aşağılamayı ve öfkeyi kışkırtıyor” dedi.

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, bu tür eylemleri iki yıla kadar hapisle cezalandıracak yeni yasalar da önerdi. Mevcut yasalar bu tür eylemleri kabahat olarak ele alıyor.

Son Nesil hareketinin, hükümetin iklim değişikliği konusunda yetersiz eylemine dikkat çekmek için Almanya genelinde benzer protestolar düzenleme geçmişi var.

Cumartesi günü Münih havaalanında meydana gelen aksama, iklim aktivistleri ile yetkililer arasında süregelen gerilimlerin yanı sıra çevre politikası ve ulaşım sübvansiyonları konusundaki daha geniş tartışmalara da dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu