Milli uydu “Fergani FGN-100-d1” yörüngeye yerleştirildi
Baykar’ın açıklamasına göre, Baykar başkanı ve teknoloji lideri Selçuk Bayraktar’ın kurduğu Fergani Space tarafından yerli olarak geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, dün gece Türkiye saatiyle 22.09’da ABD Vandenberg Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. piyasaya sürüldü.
Fergani Uzay’ın yürüttüğü Konumlandırma Takımyıldızı Uydusu projesinin ilk adımı böylece başarıyla sonuçlandı.
Özel bir şirket tarafından üretilen 102 kilogram ağırlığındaki en büyük Türk uydusu FGN-100-d1, Rideshare programı kapsamında Transporter-12 misyonuyla uzaya nakledildi.
Milli uydu sistemi, fırlatmadan yaklaşık 62 dakika sonra Türkiye saati ile 23.11’de fırlatma aracından ayrılarak başarıyla yörüngeye oturdu. FGN-100-d1 uydusu, yörüngeye girdikten sonra telemetri verilerini ileterek görevine başarıyla başladı.
Çıkarmak! pic.twitter.com/leeksuQSjD
— SpaceX (@SpaceX) 14 Ocak 2025
FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörünge konumlandırma yolculuğu, Özdemir Bayraktar Mili Teknoloji Merkezi’nde bulunan Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden Fergani Uzay İcra Kurulu Başkanı (CEO) Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından takip edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayraktar, 2022 yılında başlatılan Fergani Uzay girişiminin bugün 106 kişilik dev bir aile olarak yolculuğuna devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye yerleştiriyoruz. Bu uydular görevi yerine getiriyor. Alçak yörünge takımyıldızı olarak adlandırılan takımyıldızın hem konumlanmasını sağlayacak hem de “İletişim alanında hizmet verecekler. Bu projeyi tamamen öz kaynaklarımızla yaptık” dedi.
“Uluğ Bey, kendi küresel konumlandırma sistemimizi öz kaynaklarımızla geliştireceğiz”
Uydularının artık 500 kilometrelik yörüngeye ulaştığını ve ilk manevralarını gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
“Umut ediyoruz ki, 5 yıl içerisinde 100 uyduya ulaşarak, uydu takımyıldızımızın takımyıldızını tamamlarken, kaynaklarımızı tüm dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşacağımız Uluğ Bey adını verdiğimiz kendi küresel konumlama sistemimizi geliştireceğiz. Ayrıca 50 ton ağırlığa sahip ve 1,5 tonu yörüngeye taşıyabilen fırlatma aracımızın geliştirilmesi konusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” Devam edeceğiz. Ülkemize, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Gece gündüz ülkemizin uzay macerasına katkıda bulunuyoruz. Arkadaşlarıma tebrik ve şükranlarımı sunuyorum.”
Günde 15 kez dünyayı dolaşacak
Tamamen milli kaynaklarla ve Fergani mühendislerinin uzmanlığıyla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, yaklaşık 510 kilometre yükseklikte Alçak Dünya Yörüngesi (LEO) ve Güneş Senkron Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu, saniyede 7,6 kilometre hızla yörüngede hareket edecek ve günde yaklaşık 15 kez dünyanın çevresini dolaşacak.
Üç adet yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörünge içi operasyon, telemetri-uzaktan kumanda haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük haberleşme yeteneklerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor.
Fergani Space’in uzay mühendisliği ekibi, geliştirme sürecinde kritik görev aviyonik ekipmanlarını, ev yazılımı entegrasyonunu, yeşil itiş teknolojisi motorlarını ve yapısal tasarım çalışmalarını başarıyla test etti.
Proje kapsamında Türkiye’nin uzay ekosistemi ve uzay teknolojilerinde güçlü bir şekilde ilerlemesi amaçlanıyor.