Her yıl 500 hasta karaciğer nakli beklerken ölüyor – Son Dakika Sağlık Haberleri
Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. İbrahim Aliosmanoğlu ve nefroloji uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, Türkiye’de organ naklinin önemine ve bağış oranının yetersizliğine dikkat çekti.
BİR YILDA 400 NAKİL YAPILIYOR
2008 yılında kurulan Organ Nakli Merkezi’nde her yıl 350-400 civarında böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, nakillerin yüzde 90’ının canlı vericilerden yapıldığını söyledi. Aliosmanoğlu, şunları söyledi: “Beden bağışlarının artmasını istiyoruz. Ancak bağış oranlarının düşük olması nedeniyle canlı bağışçılardan yapılan nakiller giderek önem kazanıyor” dedi.
Böbrek ve karaciğer naklinin sadece Türkiye’deki hastalara değil, dünyanın her yerinden hastalara yapıldığını belirten Prof. Dr. Aliosmanoğlu, düşük doğum ağırlıklı çocuklara karaciğer naklinde dünya çapında önemli bir yere sahip olduklarını söyledi. Aliosmanoğlu, “Başarı oranlarımız yüzde 90-95. Bu, deneyimli ekibimizin ve güçlü altyapımızın bir sonucudur” dedi.
BAĞIŞLARIN YETERLİ OLMASI NEDENİYLE KARACİĞER NAKLİ HASTA SAYISI ARTTI
Prof. Türkiye’de her yıl 1.700-1.800 civarında karaciğer nakli yapıldığını, 2.500 hastanın ise nakil beklediğini söyledi. Dr Aliosmanoğlu, şunları söyledi: “Her yıl 500 civarında hasta karaciğer nakli beklerken hayatını kaybediyor. Bu durum organ bağışının eksikliğini yansıtıyor” dedi.
BÖBREK NAKLİ BEKLENEN HASTA SAYISI 30 BİNE ULAŞTI
prof. Aliosmanoğlu, Türkiye genelinde her yıl 3.000-3.500 böbrek nakli yapıldığını ancak 20.000-30.000 kişinin nakil beklediğini söyledi. Ayrıca diyalizde 60.000 hasta olduğunu ve eklediğini belirtti:
“Nakil oranları çok düşük, organ bağışının önemi her geçen gün daha da ortaya çıkıyor.”
KURUMSAL BAĞIŞ ORANLARI ALARM VERDİ
Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, kadavra bağış oranlarının Amerika ve Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de böbrek ve karaciğer nakillerinin yüzde 90’ının canlı vericiler tarafından yapıldığını belirten Yavuz, “Kadavra bağış oranlarının artması halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor.”
DİYALİZ LİSTELERİ İLE CESET LİSTELERİ ARASINDAKİ FARK
Türkiye’de 60.000 civarında diyaliz hastası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, bunların sadece 26.000-27.000’inin kadavra bekleme listelerine kayıtlı olduğunu söyledi. Diyaliz süresinin uzamasının ameliyat başarısını azalttığını belirten Yavuz, şöyle konuştu: “Hastaların kadavra listelerine kaydolması ve ilk dönemde nakil düşünülmesi gerekiyor.”
prof. Dr. Aliosmanoğlu ve prof. Yavuz, organ bağışlarındaki artışın hayat kurtarıcı etkisi olduğunu vurgulayarak toplumun bu konuya daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. prof. Dr. Aliosmanoğlu, “Ölmek üzere olan bir hastaya yapılan cerrahi müdahale ve sağlıkla taburcu edilmesi en büyük manevi tatmini sağlar.”