Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararı: Refah'taki askeri operasyonların derhal durdurulması
Birleşmiş Milletler Yüksek Mahkemesi, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentindeki askeri operasyonlarını derhal askıya almasına karar verdi. Tel Aviv'in bu karara saygı göstermemesi gerektiği ileri sürüldü.
Birleşmiş Milletler Yüksek Mahkemesi yargıçları, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını durdurmasını emretti.
Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemede karar, dünyanın dört bir yanından gelen 15 yargıçtan oluşan bir kurul tarafından 2'ye karşı 13 oyla kabul edildi. Karara yalnızca Uganda ve İsrail'den yargıçlar karşı çıktı.
Mahkeme, geçen haftaki duruşmalarda davayı düşüren Güney Afrika'nın talep ettiği gibi Gazze genelinde kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulunmadı.
Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararını okuyan mahkeme başkanı Nawaf Salam, mahkemenin İsrail'e durumu iyileştirmeye yönelik tedbirler almasını emreden son kararından bu yana Filistin bölgesindeki durumun kötüleştiğini söyledi.
Salam, “İsrail Devleti, Refah vilayetinde Gazze'deki Filistinli grubun tamamen veya kısmen fiziksel olarak yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına neden olabilecek askeri saldırılarını ve diğer tüm eylemlerini derhal durduracaktır” dedi.
Mahkeme ayrıca İsrail'den, Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısını açarak insani yardımın girişine izin vermesini, müfettişlerin kuşatma altındaki bölgeye erişimini sağlamasını ve bir ay içinde ilerleme hakkında rapor vermesini talep etti.
Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarını uygulayacak bir polis gücü yok. Rusya şu ana kadar 2022'de Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalinin durdurulmasına yönelik mahkeme kararını görmezden geldi.
“İsrail giderek yalnızlaşıyor”
İsrail'in bu karara sadık kalması pek mümkün görünmese de, bunun “giderek yalnızlaşan ülke” üzerindeki baskıyı artıracağı iddia ediliyor.
İsrail hükümet sözcüsü karar öncesinde yaptığı açıklamada, “Dünyada hiçbir güç İsrail'in vatandaşlarını korumasını ve Gazze'de Hamas'a saldırmasını engelleyemez” dedi.
İsrail'in Gazze savaşındaki tutumuna yönelik eleştiriler artıyor. Özellikle Refah'taki operasyonları en yakın müttefiki ABD'nin tepkisiyle karşılaştı.
Daha bu hafta üç Avrupa ülkesi Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. Bir diğer Birleşmiş Milletler kurumu olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin başsavcısı Karim Khan, İsrailli liderler ve Hamas yetkilileri için tutuklama emri talep etti.
Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı imha, açlığı silah olarak kullanmak ve sivillere kasten saldırmak gibi suçlarla suçladı.
İsrail bu suçlamaları şiddetle reddetti ve müttefiklerine davayı reddetme çağrısında bulundu.
Bu ay İsrail, güneydeki Refah kentine saldırı düzenleyerek yüz binlerce Filistinliyi, 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse yarısının sığınağı haline gelen şehirden kaçmaya zorladı.
soykırım suçlaması
Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'ndaki en büyük davası, İsrail'i Filistin halkına karşı devlet öncülüğünde soykırım uygulamakla suçluyor.
Güney Afrikalı avukatlar geçtiğimiz hafta, Filistin halkının hayatta kalması için İsrail'in Refah'taki saldırılarının durdurulması gerektiğini söyleyerek Uluslararası Adalet Divanı'ndan acil önlem almasını istemişti.
İsrail, mahkemede Gazze'deki operasyonlarının meşru müdafaa amaçlı olduğunu ve 7 Ekim'de İsrail'e saldıran Hamas militanlarını hedef aldığını ileri sürerek davadaki soykırım suçlamalarını reddediyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana İsrail operasyonlarında 35.000'den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.