Hong Kong mahkemesi, 300 milyar dolar borcu olan Çin'in Evergrande şirketinin tasfiyesine karar verdi
Mahkemenin tasfiye kararının ardından şirketin hisseleri, Hong Kong borsasından çıkarılmadan önce Pazartesi gününün erken saatlerinde %20'den fazla düştü.
Bir Hong Kong mahkemesi, yaklaşık 300 milyon dolar borcu olan Çinli emlak şirketi Evergrande'ye tasfiye emri çıkardı.
Kararın ardından şirketin hisseleri, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'ndaki işlemden kaldırılmadan önce Pazartesi gününün erken saatlerinde %20'den fazla düştü.
Evergrande, Çin'in devasa emlak piyasasının ikinci büyük şirketidir.
Tasfiye kararı, şirketin borçlarının ödenmesi amacıyla mal varlıklarına el konularak satılması anlamına geliyor.
Ancak Evergrande'nin durumunda bazı yatırımcıların paralarını geri almaları zor olabilir.
Şirketin varlıkları borçlarını karşılamıyor
Bloomberg'e göre şirketin yükümlülüklerini karşılayacak varlıkları 242 milyar doların biraz üzerinde değere sahip ve bunların çoğu Çin anakarasında bulunuyor.
Mahkemenin kararı, yatırımcıların yakından izlediği ve öncelikle Çin mahkemelerinin Hong Kong'un kararını tanıyıp tanımayacağına odaklanan karmaşık bir sürecin sadece başlangıcı.
Hong Kong mahkemesinin kararı Evergrande için ne anlama geliyor?
Hong Kong mahkemesinin tasfiye kararı, Evergrande'nin mutlaka iflas edeceği ve çökeceği anlamına gelmiyor.
Evergrande CEO'su Shawn Siu, Çin'de iş ve finans haberleri sunan haber kaynağı 21Jingji'ye yaptığı açıklamada, şirketin tasfiye kararından “çok üzüldüğünü” söyledi.
Siu, kararın yalnızca Hong Kong'a kayıtlı Evergrande birimini etkilediğini vurguladı.
Grubun yurt içi ve yurt dışı birimlerinin bağımsız tüzel kişilikler olduğunu vurgulayan Siu, Evergrande'nin faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde sürdürmek ve mülklerini alıcılara teslim etmek için çaba göstereceğini söyledi.
Tasfiye kararının Çin'in finansal sistemini nasıl etkileyeceği belli değil
Siu, “Etkilenmemiz durumunda, risk çözümlemesi ve varlık dağıtımının sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz ve tüm çalışmalarımızı adil ve yasal bir şekilde sürdürmek için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.
21Jingji ile ilgili haber Pazartesi öğleden sonra kısa süreliğine kaldırılmış gibi göründü, ancak kısa bir süre sonra yeniden yayınlandı.
Bu arada tasfiye kararının Çin'in mali sistemini nasıl etkileyeceği de belirsiz. Tasfiye kararının Evergrande'nin Çin anakarasındaki geniş operasyonlarını nasıl etkileyeceği de belirsiz.
Eski bir İngiliz kolonisi olan Hong Kong, komünist yönetimdeki Çin'den ayrı ama giderek ondan etkilenen bir hukuk sistemi altında faaliyet gösteriyor.
Resim düzenleyici • Joanna Freddo