Güncel Haberler

İzmir Körfezi Acil Eylem Planı hazırlanacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre Bakanlık, İzmir Körfezi'nde meydana gelen toplu balık ölümleri ve kirliliğe ilişkin 20 Ağustos'ta bölgede inceleme başlattı.

İnceleme kapsamında deniz suyu numuneleri yetkili laboratuvar tarafından incelendi ve yapılan değerlendirmeler sonucunda balığın ölümüne deniz suyu sıcaklığının artması, denizin kirlenmesi ve oksijen yetersizliğinden kaynaklandığı belirlendi.

Daha detaylı inceleme için Bakanlığın deniz izleme gemisi ile mobil su ve atıksu laboratuvarı bölgeye gönderilerek, İzmir Körfezi'ne boşaltılan su yolları ve atık su kaynaklarında incelemeler yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla İzmir Körfezi'ndeki kirliliği incelemek üzere İzmir Körfezi Bilim Komitesi kuruldu.

Ardından 5 Eylül'de bakanlık kurumunun başkanlığında “İzmir Körfez Koordinasyon Kurulu” toplantısı yapıldı ve bilim kurulu üyeleriyle çalışma grupları oluşturularak acil eylem planı hazırlanmasına karar verildi. Bakan Kurum ayrıca Acil Eylem Planı'nın eylül ayı sonuna kadar sunulması talimatını verdi.

Bu kararlar doğrultusunda 35 akademisyenin yer aldığı bilim kurulu üyeleri, “İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu”, “Altyapı ve Atık Su Akışları Çalışma Grubu” ve “Değerlendirme Çalışma Grubu”nu oluşturdu. İlgili kurumların yeterlilik sektörlerine göre deniz alanının iyileştirilmesi ve ekosistemin iyileştirilmesi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplanacak çalışma grupları, çalışmalar ve saha toplantıları gerçekleştirecek. İzmir Körfezi'nin kurtarılması için acilen alınması gereken eylemlere ilişkin kararlar alınacak ve “İzmir Körfezi Acil Eylem Planı” hazırlanacak.

Bu kapsamda ilk toplantı 17 ve 18 Eylül'de İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleştirilecek.

Uzun vadede yapılması gerekenlere ilişkin kalıcı eylemler Kasım ayı sonuna kadar belirlenecek.

Amonyak değeri 50 kat daha yüksekti

Balığın ölümünün ardından Bakanlık ekipleri tarafından yapılan ön incelemede, İzmir Körfezi'nde atık sudaki amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat daha fazla olduğu, Körfez'de ise oksijen seviyesinin normalin üzerinde olduğu belirlendi. Litre başına 6 miligram olmalı, 1,8'e, bazen de sıfıra düşmelidir.

TÜBİTAK gemisiyle Körfez'de incelemelerde bulunan Bakan Kurum, Büyük Kanal projesi ve Çiğli atıksu arıtma tesisinin bölgede kirliliğe neden olan en önemli iki faktör olduğunu vurgulayarak, İzmir Körfezi'nin terk edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. onun kaderi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu