Güncel Haberler

Sağlık belirtileri: kafada karıncalanma, nedenleri ve çözümleri

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Kafada karıncalanma nasıl olur?

Karıncalanma yanma ve iğnelenme şeklinde olur. Başında karıncalanma olan kişiler kafa derisinde veya yüzlerinde dokunma veya ısıyı hissetmekte de zorluk yaşayabilirler. Birçok durum kafada karıncalanmaya neden olabileceğinden, aynı anda birçok başka semptom da ortaya çıkabilir.

Örneğin soğuk algınlığının neden olduğu kafa karıncalanmasına burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı veya öksürük de eşlik edebilir. Aşağıdaki belirtilerle birlikte kafanızda uyuşma da oluyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Vücudun diğer kısımlarında uyuşma Kolun veya bacağın tamamının uyuşması Yüzde veya vücudun diğer kısımlarında zayıflık Kafa karışıklığı veya konuşma güçlüğü.

Nefes almada zorluk Görme sorunları Alışılmadık derecede ağrılı baş ağrısı Mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı.

Sağlık işaretleri: kafadaki karıncalanma nedenleri

Hastalık, ilaçlar ve yaralanma dahil olmak üzere uyuşukluğun birçok potansiyel nedeni vardır. Bu koşulların birçoğu kafa derisi ve kafadaki duyulardan sorumlu sinirleri etkiler. Başın bir tarafını etkileyebilecek daha yaygın durumlardan bazıları şunlardır:

Diyabet ayrıca kalıcı sinir hasarına da neden olabilir.

Karıncalanma aynı zamanda merkezi sinir sistemini etkileyen kronik bir durum olan multipl sklerozun (MS) yaygın bir belirtisidir.

Sinüs hastalıkları, alerjik rinit, grip ve soğuk algınlığı sinüzitleri de kafada karıncalanma nedenleridir.

İlaçlar, kemoterapi ilaçları, yasa dışı uyuşturucular ve alkol

baş ağrısı

Göz yorgunluğu ve gerginlik migreni

enfeksiyonlar

Ensefalit, Lyme hastalığı ve zona

Dişlerdeki enfeksiyon ve lezyonlar,

Beyin sarsıntısı ve kafa travması gibi doğrudan kafada veya beyinde meydana gelen yaralanmalar, sinirlere zarar veriyorsa uyuşukluğa neden olabilir.

Kafada karıncalanma Çözümleri

Başınızda bir karıncalanma hissi ile uyanmak aynı zamanda sinirlere giden kan akışını kısıtlayan bir pozisyonda uyuduğunuzun da işareti olabilir. Başınız, boynunuz ve omurganız nötr pozisyonda olacak şekilde sırt üstü veya yan yatmayı deneyin. Yanınızda varsa dizlerinizin arasına bir yastık koymak sırtınızı hizalamanıza yardımcı olabilir.

Başında karıncalanma ve kaygı yaşayan kişiler bazen kafalarında uyuşukluk veya karıncalanma olduğunu bildirirler. Bazıları için panik atak karıncalanmaya neden olabilir. Bu durumda psikiyatrik tedavi yöntemleri çözüm olabilir. Doktorunuz ayrıca başınızın uyuşmasının nedenini belirlemenize yardımcı olması için aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını önerebilir:

Kan testleri, nörolojik testler

Sinir iletim çalışmaları ve elektromiyografi

BAY

CT taraması ile sinir biyopsisi

Birçok durum kafada karıncalanmaya neden olduğundan belirtilerinizin nedenini belirlemek zaman alabilir. Baştaki karıncalanma genellikle tedaviyle geçer. Eğer endişeleriniz varsa ve başınızın karıncalanması günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu