Güncel Haberler

Yarım milyar çocuk atalarının yaşadığından daha sıcak bir dünyada yaşıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre milyonlarca çocuk sıcaktan kaynaklanan risklerle karşı karşıya.

REKLAM

Tüm dünyada sıcaklıklar artıyor. Dünya çapında yaklaşık yarım milyar çocuk, aşırı sıcaklığın büyükanne ve büyükbabalarının yaşadığı sıcaklığın en az iki katı olduğu bölgelerde yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) hazırladığı yeni araştırmaya göre durum böyle.

Bulgular, aşırı sıcaklıkların hızla arttığını, beş çocuktan birinin, yani yaklaşık 466 milyon insanın bu tehlikeli koşullara maruz kaldığını ortaya koyuyor.

UNICEF, 1960'lı yılların verilerini 2020 ile 2024 arasındaki ortalama sıcaklıklarla karşılaştırdı. Bu dönemde, “sıcaklığın 35 santigrat derecenin üzerinde olduğu günler” olarak tanımlanan aşırı sıcak günlerin sayısında çarpıcı bir artış olduğunu tespit etti.

Bunun, başta çocuklar olmak üzere birçok insan ve bu sıcaklıklarla baş edebilecek gerekli altyapıya sahip olmayan bölgede yaşayan diğer insanlar için ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanılıyor.

“Bir zamanlar en sıcak yaz günleri artık normal hale geldi. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, AfricaNews'e yaptığı açıklamada, artan sıcaklıkların çocukların sağlığı, refahı ve günlük yaşamları üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyledi. dedi.

Aşırı sıcaklar en çok nerede hissediliyor?

UNICEF raporunda incelenen 16 ülkede yaşayan çocukların, 60 yıldan uzun bir süre önce, bir aydan fazla bir süre önce aşırı sıcak günlere maruz kaldıkları söyleniyor.

Örneğin Güney Sudan'da 1960'larda 110 olan aşırı sıcak günlerin ortalama sayısı şu anda 165'e ulaştı. Paraguay'da bu sayı neredeyse iki katına çıkarak 36'dan 71'e çıktı.

Bu tehlikeli sıcaklıklara en çok maruz kalanlar Orta ve Batı Afrika'daki çocuklardır. Yapılan analize göre, yalnızca bu bölgede 123 milyona yakın çocuk yaşıyor, bunların üçte birinden fazlası her yıl aşırı sıcaklıklara maruz kalıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Senegal, Nijer, Mali ve Sudan gibi ülkelerde çocuklar yılın ortalama 195 gününü aşırı sıcak olarak değerlendirilen 35 derecenin üzerinde yaşıyor.

Paraguay'daki çocuklar gibi, Latin Amerika ve Karayipler'de yaşayan 48 milyon çocuk da bugün aşırı sıcaklarda yaşıyor; bu rakam 1960'lardaki rakamın iki katı.

Aşırı sıcaklık ne tür rahatsızlıklara neden olabilir?

Aşırı sıcakların özellikle çocuklar ve hamile kadınlar üzerinde etkili olacağı ve benzersiz sağlık risklerine yol açacağı düşünülüyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı bölgelerde gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde yetersiz beslenme de dikkate alınarak sıtma ve dang humması gibi hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin zayıf kalacağı vurgulanıyor.

Ayrıca çocukların nörolojik gelişimini, ruh sağlığını ve genel sağlığını olumsuz etkileyeceği ve uzun vadeli sonuçlara yol açacağı belirtiliyor.

Altyapı sistemlerine verilen zarar, gıda ve suya erişimin zor olması ve şiddet nedeniyle yerinden edilmeler de dikkate alındığında sıcaklığın çocuklar üzerindeki etkilerinin daha da artacağı belirtiliyor.

REKLAM

Ne yapılabilir?

UNICEF, dünya liderlerine, hükümetlere ve özel sektör aktörlerine, aşırı sıcaklığın nedeni olan iklim değişikliğine hızla çözüm bulma çağrısında bulunuyor.

Paris Anlaşmasına taraf olan tüm üye devletler, önümüzdeki birkaç ay içinde “Ulusal Olarak Tanımlanmış Katkılar” (NDC 3.0) adı verilen yeni ulusal iklim planlarını sunmakla yükümlü.

Bu iklim planlarının Paris Anlaşması hükümlerine uygun gelecek stratejilerini de içermesi bekleniyor.

UNICEF her çocuğun temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye sahip olma hakkına sahip olduğunu belirtmektedir.

REKLAM

Kurum, bu hedefe ulaşmak için emisyonların acilen azaltılması ve iklim planlarının oluşturulması gibi öneriler sunuyor.

Ayrıca çocukları küçük yaşlardan itibaren eğiterek hayat boyu çevre savunucusu olabilmelerini amaçlıyorlar.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Bugünün çocuklarının ve gelecek nesillerin geride bıraktığımız dünyada başarılı olabilmelerini sağlamak için ulusal iklim eylem planları hazırlarken hükümetlerin şimdi harekete geçmek için kritik bir fırsatı var” dedi. diyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu