Güncel Haberler

Çiğlili spor tutkunları sağlıklı beslenme seminerinde buluştu – SAĞLIK

Kutlama programı doğrultusunda uzman diyetisyen Özdegül Baştürk ve Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Sinan Seyhan'ın konuşmacı olarak katıldığı “Sporcu Beslenmesi, Spor Sakatlıkları ve Antrenmanlara Dönüş” konulu seminer Çiğli Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe çok sayıda antrenör ve sporcu katıldı.

Özdegül Baştürk: “Dengeli beslenme önemli”

Sporcu beslenmesi hakkında konuşan Uzman Diyetisyen Özdegül Baştürk, sporcuların bazen beslenmede hata yapabildiklerini ve bu nedenle dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Baştürk, şunları söyledi: “Öncelikle Çiğli Belediye Başkanımız Onur Emrah Yıldız'a, bizi 19 Mayıs gibi kıymetli bir etkinliğin çatısı altında buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Sporcuların performanslarını artırmak ve sakatlıkların hızlı iyileşmesini sağlamak için beslenmeleri gerekir. Normal bir diyette proteinler, karbonhidratlar ve yağlar bir arada bulunmalıdır. Ayrıca egzersiz sırasında enerji harcandığından, enerjiyi yenileyecek besinleri tüketmeye dikkat etmeniz gerekir. Sporcular enerjilerinin yüzde 50 ila 65'ini karbonhidratlardan, yüzde 20 ila 30'unu yağlardan ve yüzde 10 ila 15'ini proteinden almalıdır. Sporcular bazen enerjilerinin tamamını karbonhidratlardan alma hatasına düşebilirler ancak protein ihtiyacını da kesinlikle unutmamak gerekir. Patates, mercimek, fasulye ve kepekli ekmek gibi ağırlıklı olarak kombine karbonhidratlar tercih edilmeli” dedi.

“Protein kaynağımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor.”

Proteinleri her öğünde tüketmenin doğru olmadığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Baştürk, şunları söyledi: “Et gibi proteinleri her öğünde tüketmek yanlıştır. Bu yapılırsa halk arasında gut olarak bilinen sağlık sorununa neden olabilir. Proteinlerin %50'si hayvansal gıdalardan, geri kalan %50'si ise bitkisel gıdalardan gelmelidir. Aşırı protein tüketimi dehidrasyona ve diğer hastalıklara yol açabilir. Ayrıca yarışma öncesi gaz oluşumuna neden olur ve uzun süre bağırsakta kalır; Kızartılmış gıdalar, kuru baklagiller, kuru meyveler, sıcak ve baharatlı yiyecekler ve çiğ sebzeler tercih edilmemelidir. “Yarışmadan önceki son öğün 3-4 saat önce olmalı ve bu öğünde makarna ve pilav gibi kombine karbonhidratlar, etli ve sebzeli sandviçler, yoğurt, meyve salatası, sporcu içecekleri ve meyve suları gibi ürünler tüketilmelidir.”

Sinan Seyhan: “Antrenörler sakatlıklara karşı dikkatli olmalı”

Sporcu yaralanmaları konusunda konuşma yapan Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Sinan Seyhan, şunları söyledi: “Sporcu yaralanmalarında ilk tanı ve sınıflandırma çok önemlidir. Birinci, ikinci ve üçüncü derece yaralanmalar var. Üçüncü derece yaralanmalarda; Kas hasar görür ve şiddetli ağrı hissedilir. Bunun tedavisi ameliyattır. Yumuşak doku yaralanmalarında üçüncü derece yırtık meydana gelirse bağlar tamamen yırtılmış veya kopma aşamasındadır. Dış sıcaklık, soğuk, basınç ve bağıl nem sporcunun yaralanmasını etkileyebilir. “Bütün bu faktörler göz önüne alındığında antrenör ve ekibinin sporcu yaralanmaları ve ilk yardım konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor” dedi.

Tamamen iyileşene kadar spora dönmemeliyiz” dedi.

Doç. Pek çok sporcunun sakatlıktan hemen sonra idmanlara dönmek istediğini ancak yeterince iyileşmeyen bir sporcunun gelecekte daha fazla zarar görebileceğini söyledi. Dr Seyhan, şunları söyledi: “Antrenörler kadar sporcuların da sağlıklarını düşünmesi gerekiyor. Olası bir yaralanmanın ardından tam olarak iyileşmeden antrenmana yeniden başlamak, yeni ve ek yaralanmalara yol açabilir. Fiziksel aktivitelere dönüşte dikkatli olunmalı ve tedavi süreci tamamlanmalıdır. “19 Mayıs vesilesiyle bir araya geldiğimiz tüm sporcu ve antrenörlerimizi tebrik ediyor, sağlıklı ve başarılı bir spor hayatı diliyorum” dedi.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu