Güncel Haberler

Dünyanın ilk insan beyinli robotu için önemli adım – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

İnsan beynini bilgisayar arayüzleriyle birleştirmek bilim dünyasının uzun vadeli hayallerinden biri olsa da, bunu tam olarak gerçekleştirmek oldukça zorlu bir iştir. Karmaşık sinir sinyallerinin kodunun çözülmesi, biyouyumluluğun sağlanması ve bağışıklık sisteminin müdahalesinden kaçınmak bu zorluklardan bazılarıdır. Ancak bilim insanları, laboratuvarda yetiştirilen organoidlerin (insan kök hücrelerinden elde edilen bir doku) bu zorlukların üstesinden gelebileceğini gösteriyor. Çinli bilim insanları bu bağlamda yetiştirilen yapay insan beynine sahip robot konseptiyle devrim niteliğinde bir adım atıyor.

ORGANİK ROBOTLARIN GELECEĞİ İÇİN DEV BİR ADIM

Donanımhaber tarafından sağlanan ayrıntılara göre, Tianjin Üniversitesi ve Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından geliştirilen çip üzerinde beyin teknolojisi, robotlara engellerden kaçınmayı ve nesneleri kavramayı öğretmek için beyin organoidini bir sinir arayüz çipiyle birleştirmeyi öneriyor.

Deneyimsiz olanlar için bu teknoloji, beynin elektrik sinyallerini harici bilgi işlem gücüyle birleştirmeyi amaçlayan ve Çin tarafından önceliklendirilen beyin-bilgisayar arayüzlerinin (BCI) gelişen bir dayanak noktasıdır. BCI teknolojisi, hastaların cihazları yalnızca düşünceleriyle kontrol etmelerine olanak tanıyan implante edilebilir bir arayüz olan Elon Musk'un şirketi Neuralink sayesinde son yıllarda büyük ilgi gördü.

Araştırmacılara göre bu teknoloji, çip üzerinde beyin kullanan dünyanın ilk akıllı, açık kaynaklı karmaşık bilgi etkileşim sistemidir. Tianjin Üniversitesi, bu teknolojiyle beyin benzeri hesaplama teknolojilerinin geliştirilmesinin sağlanabileceğini vurguluyor.

Serebral organoidler, genellikle yalnızca erken embriyolarda bulunan ve sinir dokuları da dahil olmak üzere çeşitli doku türlerine dönüşebilen pluripotent insan kök hücrelerinden yapılır. Araştırmacılar, sentetik-organik beyin hücrelerinin robotun sinir arayüzüne bağlanarak sinir dokusu ile robotun sistemleri arasındaki iletişimi sağlayabileceğini söylüyor.

HENÜZ ROBOT YOK

Robotların ötesinde, Çinli araştırmacıların bulguları yalnızca robotlara insan benzeri beyin yapılarının eklenmesini önermekle kalmıyor, aynı zamanda – ve belki de daha önemlisi – organoidlerin nakil yoluyla insan beynini onarmak için kullanılabileceğini de öne sürüyor. Bilim insanları bu tür nakillerin beyin hastalıkları da dahil olmak üzere felçli hastaların tedavisinde kullanılabileceğine inanıyor.

Ancak araştırmalar henüz başlangıç ​​aşamasındadır ve birçok soru hala cevaplanmamıştır. Örneğin, hasar görmüş beyin dokularının organoidler kullanılarak onarılıp onarılamayacağı henüz belli değil.

Son çalışmalarında araştırmacılar, organoidlerin konakçının beynine entegrasyonunu geliştirmek için düşük yoğunluklu ultrason kullandılar. Bu teknik, beyin hasarı olan hastalara yardımcı olmak için sinir ağlarının müdahalesiz olarak eğitilmesini geliştirir. Makalede, bu tekniğin nörogelişimsel bozuklukları tedavi etmek ve serebral korteksteki hasarı onarmak için yeni tedavilere de yol açabileceği belirtildi.

Bundan 5-10 yıl öncesine kadar organoid teknolojisinin BCI'larla birleştirilmesinin uzun zaman alacağı düşünülüyordu. Ancak son yıllarda yaşanan gelişmeler bunun çok da uzak olmadığını gösteriyor. Aylar önce organoidlerin ve insan beyin dokusunun seslerini duyabilen bir biyobilgisayar geliştirildi. Geçtiğimiz Mayıs ayında, İsviçreli biyoinformatik girişimi FinalSpark, biyoişlemciler olarak da bilinen dünyanın ilk canlı işlemcilerini geliştirmek için 16 insan beyni organoidini kullanan Neuroplatform projesini başlattı. Yine geçen yıl, Pensilvanya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, görme korteksi hasar görmüş farelerin beyinlerine insan nöronları yerleştirdiler ve etkilenen bölgelerin bir kısmının hayata geri dönmesini sağladılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu